zondag 20 januari 2013

Wao-gedupeerden opnieuw slachtoffer KN Juli 2010





Wao-gedupeerden nu slachtoffer malafide vakbondsman

(Dit stuk is bijna overal verdwenen, het lijkt mij evenwel goed deze geschiedenis niet te vergeten: een acte uit de geschiedenis van een verraad).


Zich daartoe kennelijk gedwongen voelend door een melding op de website van deze krant van 17 juni heeft het bestuur van de Landelijke Vereniging van Arbeidsongeschikten (LVA) enkele dagen later, op 21 juni, op zijn website een bericht geplaatst, waarin het verklaart dat het in de collectieve juridische strijd tegen de aangescherpte keuringseisen voor arbeidsongeschikten, waaraan dezen sinds 2004 zijn onderworpen, het bijltje erbij heeft neergegooid, evenals de stichting Corv waarmee het samenwerkte, en daarmee dus de - waarschijnlijk wederrechtelijk - herkeurden hun laatste strohalm ontnomen. De stichting Corv heeft haar begunstigers, 4922 in getal, tot op heden in het geheel niet geïnformeerd.

Over de reden van het stoppen van de procedure,
gericht tegen de Staat der Nederlanden en uitkeringsinstantie UWV, is de verklaring van de LVA overigens wel heel vaag. Zelfs de weinige details uit het krantenbericht van 17 juni zijn er niet in terug te vinden. In dat bericht gaf advocaat Van Veen van de stichting tenminste nog aan dat de reden om de procedure te staken zou zijn dat argumenten die hierin worden aangevoerd inmiddels ook in de (bestuursrechtelijke) procedures, die inmiddels - veelal zonder succes – door individuele gedupeerden tot op het hoogste niveau (de Centrale Raad van Beroep) zijn gevoerd zijn, reeds de revue zijn gepasseerd. Corv en LVA gaan er nu vanuit dat de civiele rechter in hun zaak niet de Centrale Raad van Beroep gaat afvallen.

In een (collectieve) civiele procedure is echter sprake van een andere rechtsvraag dan in een (individuele) bestuursrechtelijke. Het bestuursrecht toetst immers of een maatregel past in de Nederlandse wet of in internationale verdragen, terwijl het civiele recht nagaat of er sprake is van een onrechtmatige daad tegen de burger. Bovendien is een rechter sowieso niet gebonden aan eerdere uitspraken, maar maakt hij een autonome afweging. Hij kan jurisprudentie gebruiken als richtlijn, maar kan er evengoed van afwijken. De motivering van de advocaat van de stichting is dus niet valide. Er was helemaal geen reden om de procedure niet langer voort te zetten.

Toch was de LVA met haar extreem beknopte verklaring nog scheutig met informatie in vergelijking met het bestuur van de stichting Corv, die van meet af aan geconcentreerd was in handen van één persoon: vakbondsvoorzitter Jan de Jong van FNV-bondgenoten. Deze verenigde alle bestuursfunctie van de stichting (voorzitter, secretaris en penningmeester) in zijn eigen persoon en had het in de statuten ook zo geregeld dat hij aan niemand verantwoording schuldig was. Ook niet over de gedoneerde gelden. Voor de juridische kant van de zaak nam hij de Utrechtse advocaat Wout van Veen in de arm, die echter zo klungelig te werk ging dat de rechter de stichting zelfs niet-ontvankelijk kon verklaren en de procedure slechts dankzij de LVA voortgang kon vinden.

Informatie over de vorderingen in de juridische procedure werd door De Jong van begin af aan zelden verschaft. Voordat zij op 17 juni 2010 uit de krant moesten vernemen dat hij het bijltje erbij heeft neergegooid, hebben de begunstigers van zijn stichting, ondanks herhaalde en dringende verzoeken om informatie, voor het laatst via de website van zijn stichting iets van hem vernomen op 20 juni 2006. Wat er met de gedoneerde gelden gebeurd is – iedereen die zich wilde aansluiten bij de collectieve procedure moest 30 euro betalen – is volstrekt onduidelijk. Het lijkt erop dat zo’n 5.000 door de staat van hun uitkering beroofde Wao-gerechtigden vervolgens door een malafide vakbondsman en een derde rangs advocaat nogmaals te grazen zijn genomen. Interessant is verder dat, hoewel de Staat der Nederlanden zich met deze ‘hervorming’ volgens andere deskundigen schuldig maakt aan schending van het Europese Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM), ook mevrouw prof. mr. Saskia Klosse, hoogleraar Sociaal recht aan de Universiteit Maastricht, die samen met onder meer met oud FNV-voorzitter Lodewijk de Waal zitting heeft in de Raad van Advies van de stichting Corv, van mening is “dat er te weinig ‘juridisch vlees’ aan deze zaak zit” voor een succesvolle juridische procedure en daarmee haar gezag gebruikt om deze louche types te dekken.

Kortom, hier wordt een strijd voor gerechtigheid op bedrieglijke gronden, onder een valse dekmantel van deskundigheid, ontijdig gestaakt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten