zaterdag 2 februari 2013

Vorden zet herdenking nazi-soldaten gewoon door

Voorzitter Comité 4 mei hekelt op Omroep Gelderland 'de toon van het debat'
 
 Het Comité 4 mei van de Gelderse plaats Vorden evenals de gemeenteraad en burgemeester Aaldering van de gemeente Bronkhorst, waar Vorden onder valt, zetten hun plan om op 4 mei ook nazi-soldaten te herdenken gewoon door'. Ben Hartelman van het Comité 4 mei, zei dat de organisatie niet van plan is te wijken voor ''ongenuanceerde'' reacties. Waarschijnlijk doelde hij daarmee op het opinieartikel op deze site van Louis van Overbeek, die de kwestie aanhangig maakte.
 
'Moffenherdenking'
Het doorzetten van de plannen geschiedt ondanks het feit dat op facebook door een joodse organisatie een actie is gestart om de organisatie op andere gedachten te brengen en dat het Amsterdamse 4 en 5 mei Comité na protest tegen een vergelijkbaar voornemen - het tijdens de Dodenherdenking op de Dam laten voordragen van een gedicht waarin een Nederlandse Waffen-SS-er wordt herdacht - wél van zijn oorspronkelijke voornemen heeft afgezien, zij het met grote tegenzin. Het argument om wat wel genoemd wordt deze 'Moffenherdenking' toch plaats te laten vinden, is dat een meerderheid van de bevolking daar vóór zou zijn.

'Onbegrijpelijk'
Op de website van de regionale Omroep Gelderland bestempelt rabbijn Menno ten Brink het eren van Duitse militairen als "een slag in het gezicht van de slachtoffers" en de actie als "onbegrijpelijk". "We kunnen er dan beter mee stoppen als vriend en vijand, slachtoffer en moordenaar worden herdacht", aldus de rabbijn.

Gepubliceerd Katholiek Nieuwsblad 1-5-2012

Geen opmerkingen:

Een reactie posten