vrijdag 1 februari 2013

De verontwaardiging van Trouw

Gepubliceerd 23-11-2010


Trouw is een krant die onfrisse banden met de politieke macht onderhoudt en onverholen overheidspropaganda bedrijft. Wie constateert dat zulke zaken voorkomen in krantenland kan evenwel rekenen op de verontwaardiging van haar hoofdredacteur.

Hoofdredacteur Willem Schoonen van Trouw betoont zich in zijn krant van afgelopen zaterdag (Lezers, 20 november, p. 21) verontwaardigd over het feit dat Joris Luyendijk in een recent boekje van zijn hand - dat Schoonen overigens niet gelezen zegt te hebben en eigenlijk ook niet bereid is te lezen - ‘ten onrechte een kwade wereld (schetst) van innig verbonden politici en journalisten.’ Voor een juiste appreciatie van deze woorden wil ik herinneren aan de volgende gang van zaken bij deze krant, die ik destijds in het Katholiek Nieuwsblad (KN 31-08-07), gestaafd door feiten, uit de doeken heb gedaan onder de kop 'Een journalistiek Gomorra' (ook te vinden op deze website).

Het ging erover hoe Trouw-redacteur Esther Lammers, met de zegen van haar hoofdredacteur - toen ook reeds Schoonen - heeft meegeschreven aan een rapport - het in opdracht van het toenmalige kabinet vervaardigde rapport Wolffensperger - dat aanbevelingen doet ter verbetering van de ‘communicatie’ tussen overheid en burger, en het kabinet de voor journalisten opmerkelijke raad geeft de burgers rechtstreeks te informeren, zonder tussenkomst van onafhankelijke media en zich dus tot de burger te richten met pure overheidspropaganda.

Vervolgens bracht mevrouw Lammers in Trouw, zelf ook in praktijk wat ze de regering in het rapport waaraan ze had meegeschreven, aanbeveelt: in haar juichende artikel over de toen actuele, op gespannen voet met internationale mensenrechtenverdragen staande, arbeidsongeschiktheidwetgeving van minister De Geus komt ze superlatieven te kort.

Inmiddels is mevrouw Lammers gepromoveerd tot adjunct-hoofdredacteur van 'Trouw'.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten