zaterdag 2 februari 2013

Heeft Vorden zijn bevrijding eigenlijk nog wel verdiend?

Gepubliceerd Katholiek Dagblad 7-5-2012
 
Een opiniebijdrage op deze website veroorzaakte een (inter)nationale rel. Maar ook achteraf houdt Vorden het foute been stijf.

Zowel het Comité 4 mei als het gemeentebestuur als de gehele bevolking van het Gelderse plaatsje menen bij de jaarlijkse Dodenherdenking ook nazi-soldaten te moeten eren. Stormen van nationale en internationale verontwaardiging en een rechterlijke uitspraak* ten spijt, VVD-burgemeester Henk Aalderink staat pal voor zijn germanofiele dorp. Vorden is echt 'fout', zoals stond te lezen op de sleep achter het vliegtuigje dat in de late middag van de vierde mei op initiatief van het Joodse actiecomité TOF (Tradition is Our Future) boven het dorp cirkelde.

Kort geding
Nadat het Comité 4 mei van het dorp in samenwerking met het gemeentebestuur het onzalige plan had opgevat dit jaar tijdens de dodenherdenking ook de in het dorp begraven liggende nazi-soldaten te herdenken en daarmee nationale en internationale verbijstering had veroorzaakt, de aandacht en instemming van neonazi's en ultrarechtse groeperingen had gewekt en een Joodse organisatie had gedwongen een kort geding tegen dit voor haar grievende initiatief tegen de gemeente aan te spannen, dat door de gemeente werd verloren, legde VVD-burgemeester Henk Aalderink de voor hem negatieve uitspraak van de kortgedingrechter – een verbod op de geplande herdenking van nazi-soldaten op 4 mei – uit als een overwinning voor hem: "Het plan van ons Comité 4 mei gaat gewoon door zoals wij wilden. Alleen mag ik zelf even niet langs de Duitse graven lopen, maar daar hebben we het nog wel eens over." Hij wil juristen laten uitzoeken of de rechter met zijn voor hem negatieve uitspraak zijn boekje niet te buiten is gegaan.
Tijdens de herdenking zelf betoonden vrijwel alle bezoekers ervan, in plaats van zijn onmiddellijke aftreden te eisen, steun aan de burgemeester, die dus van de rechter niet langs de Duitse graven mocht gaan, door dit zelf wél te doen en er bloemen op te leggen, terwijl een Duits 'vriendschapslied' werd aangeheven.

Meer pr dan journalistiek
In locale en regionale media werden op websites met berichten over de kwestie, waarin de Vordense herdenking - waarbij dus zo'n 95% van de aanwezigen de nazi-soldaten had geëerd - als "waardig verlopen" werd gekenschetst, tal van antisemitische reacties** achtergelaten. Tegelijk werden critici van de foute burgemeester en zijn van begrip voor de nazi-soldaten overlopende burgers gecensureerd. In een interview met de ontspoorde burgemeester bij de regionale omroep werd bij voorbaat uitgegaan van zijn goede bedoelingen en werden in verband met de kwestie gebruikte termen (gedoeld werd op 'nazi-soldaten' en 'Moffenherdenking') als te grof om in de uitzending te herhalen gekwalificeerd en werden kritische vragen zorgvuldig vermeden, zodat hier eerder sprake was van een pr-actie dan van journalistiek.
Vorden is echt heel erg fout. Men schijnt daar collectief zijn verstand te hebben verloren.
Je begint je onderhand af te vragen of dit dorp het eigenlijk nog wel heeft verdiend ooit te zijn bevrijd.

* Zie Rechtspraak.nl: LJN: BW4958
** Ook op de avond van de Dodenherdenking werd in het eveneens Achterhoekse Winterswijk, naar Omroep Gelderland meldt, een Joods graf bespuugd. De Achterhoek is van oudsher berucht vanwege zijn sterk antisemitische geneigdheid.

Zie verder ook 'Vorden capituleert' op de website van Arnold Karskens.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten