dinsdag 11 maart 2014

Gemeenteraadsverkiezingen in Zutphen: geblinddoekt stemmen



Een Zutphense kiesgerechtigde
De Zutphense kiezer wordt door de politiek zelf, zijn gemeente en de media (de enige krant die Zutphen rijk is) zo slecht geïnformeerd dat hij geen weloverwogen keuze kan maken en als het ware geblinddoekt moet gaan stemmen.

Wie als kiezer zijn stem wil uitbrengen, heeft daarvoor enige informatie nodig. Zo zal hij willen weten hoe bepaalde belangrijke zaken in zijn gemeente worden geregeld om daarmee al dan niet in te stemmen.

Een hot item is momenteel bijvoorbeeld de zogenaamde ‘verplichte tegenprestatie’ voor bijstandsgerechtigden – iets dat in steeds meer gemeenten onder steeds luider wordende kritiek – er zou sprake zijn van verboden dwangarbeid – wordt opgelegd. Waarschijnlijk maakt ook de gemeente Zutphen zich hieraan schuldig, temeer daar deze kwestie behoort tot de portefeuille van GroenLinks-wethouder Withagen. GroenLinks heeft zich, als zoveel politieke partijen, al jaren bekeerd tot het neoliberalisme en is in die hoedanigheid, zeker op lokaal niveau, een van de meest fanatieke pleitbezorgers van dwangarbeid voor bijstandsontvangers. Daarbij komt dat onze plaatselijke wethouder Withagen al een zekere  reputatie heeft als gevolg van haar wanbeleid inzake de sociale werkvoorziening (Delta), waarmee ze zelfs landelijk in het nieuws kwam, maar waarvoor ze niet haar verantwoordelijkheid wilde nemen door af te treden. Wie echter probeert na te gaan hoe het nu precies zit met de uitvoering van de bijstand in de gemeente Zutphen en of daar ook sprake is van gedwongen arbeid, vindt nergens informatie. Lokale krantenmonopolist de Stentor heeft er nooit over bericht en navraag bij de afdeling sociale zaken van de gemeente levert alleen veel vage antwoorden vol newspeak op.

Ook het zeer recent gepresenteerde zwartboek Delta Zutphen, over het genoemde wanbeleid bij het lokale sociale werkvoorzieningsbedrijf was nergens te vinden, zodat ik het uiteindelijk, na navraag bij en toestemming van de opstelster ervan, zelf maar op mijn weblog heb gepubliceerd.

Van de gemeenteraadsvergadering op 10 maart waarin een motie, ingediend naar aanleiding van dit zwartboek, werd besproken, en op onvoldoende steun bleek te kunnen rekenen, kon men de volgende dag niet een verslag lezen. De raadvergadering vond voor de verslaggever plaats op een te laat tijdstip.

Als blijkt dat de lijsttrekker van een bepaalde partij niet geïnteresseerd of niet al te snugger is en je probeert na te gaan of de nummer 2 van die lijst dan wellicht wel je stem waard is, is er behalve de naam en de pasfoto van die nummer 2 verder geen enkele informatie voorhanden, noch op de website van die partij, noch in de krant, noch elders.

Over het feit dat de nog vrij nieuwe Stadspartij al haar ecologische beloften heeft gebroken, en eenmaal op pluche beland, net zo’n hartstochtelijk bomenveller en natuurverwoester is als de andere partijen, en alleen geïnteresseerd is in prestigeobjecten ter meerdere glorie van de door haar geleverde wethouder, wordt eveneens alom gezwegen.

Beste lokale politici en media. Graag zou ik op 19 maart mijn stem niet verloren laten gaan, maar als jullie mij niet informeren en ook de enige krant in Zutphen het laat afweten, rest mij maar één optie: het verzaken van mijn burgerplicht door thuis te blijven. Want geblinddoekt stemmen is wel erg moeilijk.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten