donderdag 27 maart 2014

De oplichters van GGN Tijhuis en hun wisselende 'companions in crime'


GGN Almelo
Het grootste incassobureau/ deurwaardersbedrijf van Nederland, GGN Tijhuis & Partners, is malafide en maakt zich schuldig aan intimidatie en pogingen tot oplichting. Ik kan het weten, want ik ben zelf onlangs slachtoffer van GGN Tijhuis geworden, en na wat googelen op de naam van het bedrijf, zag ik dat ik bepaald niet de enige ben. Op internetfora, waaronder die van Tros Radar en Vara Kassa, wemelt het van klachten over GGN (Groep Gerechtsdeurwaarders Nederland), dat zijn hoofdvestiging in Almelo heeft, maar bijna overal in Nederland nevenvestigingen. Toeval of niet, ik had mijn ervaring een paar dagen voordat de Nationale Ombudsman een rapport uitbracht waarin te lezen valt dat het aantal klachten over gerechtsdeurwaarders vorig jaar met 115% is toegenomen.

Wat mijzelf gebeurde is dat ik op een minder goede dag, 22 maart jl., een spookfactuur ontving in de vorm van een aanmaning van incassobureau/gerechtsdeurwaardersbedrijf GGN Tijhuis & Parners - verstuurd op intimiderend briefpapier, met daarop prominent de woorden ‘incasso en gerechtsdeurwaarders’, vanuit de vestiging Meppel -, waarin mij werd meegedeeld dat ik een betalingsachterstand had bij een bedrijf in Zwolle, waarvan ik tot dan toe nog nooit gehoord had, geheten Energiewacht-Gazo B.V., die ik binnen 14 dagen met rente diende te betalen, anders zouden er buitengerechtelijke incassokosten in rekening worden gebracht.

Opvallend was dat de brief niet ondertekend was en dat de vraag waarop de betalingsachterstand betrekking zou hebben er niet concreet in werd beantwoord, maar alleen de vage formulering 'aan u geleverde/verhuurde zaken, diensten en/of goederen, een en ander als nader omschreven aan u verzonden factu(u)r(en)' werd vermeld. Facturen die ik dus nooit heb ontvangen.

Ik heb Gazo gebeld en gevraagd of ik überhaupt in hun administratie voorkom. Dit bleek niet het geval te zijn, maar over mijn verzoek mij dat dan alstublieft schriftelijk te bevestigen werd erg moeilijk gedaan.

Ik heb de kwestie inmiddels aangekaart bij de ‘fraude helpdesk’ een instantie die voor de politie dit soort fraudezaken onderzoekt en bij de KBG, de Koninklijk Beroepsorganisatie van Gerechtsdeurwaarders, die de zaak zegt te willen uitzoeken. Daarnaast heb ik de regionale krant in de omgeving van de hoofdvestiging van GGN Tijhuis (TCTubantia) getipt over deze wellicht voor haar interessante kwestie, waarvan een verslaggever inmiddels vragen aan Tijhuis heeft gesteld. Die is daar kennelijk erg van geschrokken.

Op 25 maart kwam er namelijk opnieuw post uit Meppel, waarin excuses werden gemaakt en de valse aanmaning werd voorgesteld als ‘een administratieve fout’ die ‘als niet verzonden kan worden beschouwd’. ‘Energiewacht-Gazo B.V. en GGN betreuren dit.’ Onder deze brief stond deze keer zowaar een handtekening, maar deze was onleesbaar en naast de krabbel stond niet, zoals gebruikelijk, een voluit geschreven naam.

Dat hier werkelijk sprake is van een ‘administratieve fout’ is erg onwaarschijnlijk: wie op internet zoekt op de naam van het incassobureau komt niet voor niets zoveel klachten tegen, waaronder bijvoorbeeld een die wel erg veel lijkt op wat mij is overkomen:  iemand ontvangt op 12 maart jl. een aanmaning van GGN Tijhuis namens (opnieuw) een bedrijf uit Zwolle, deze keer Focum Commerce B.V., een adviesbureau, waarmee hij nooit zaken heeft gedaan.

Het lijkt erop dat GGN Tijhuis in samenwerking met wisselende companions in crime in de vorm van valse aanmaningen spooknota’s stuurt naar willekeurige slachtoffers die zij, schermend met haar gerechtsdeurwaarderschap, door intimidatie tot betaling poogt te bewegen. Op welke wijze deze oplichters hun slachtoffers selecteren, blijft daarbij onduidelijk. GGN zelf verklaarde telefonisch dat zij mijn gegevens had gekregen via de gemeentelijke basisadministratie van mijn woonplaats (die tegenwoordig overigens al weer een andere naam heeft: BRP, Basis Registratie Personen). Als dit al zo is, om welke reden verstrekt deze dan juist mijn gegevens?

Naar aanleiding van de door mij ontvangen valse aanmaning wilde ik aangifte doen wegens poging tot oplichting en intimidatie bij de politie. Die wees mij evenwel door naar de ‘fraudehelpdesk’, die mij echter van het politiekastje naar de muur stuurde met het antwoord: ‘verder verwijzen wij slachtoffers van fraude en oplichting door naar de instantie die hen het beste kan helpen (zonder te zeggen welke dat dan is, LvO). Wij hebben geen bevoegdheden met betrekking tot opsporing, aanhouding of vervolging’. Dat zal GGN Tijhuis genoegen doen!



Dat de misstanden bij incassobureaus ook anderhalf jaar na het schrijven van dit artikel nog volop bestaan blijkt wel uit een artikel in de Volkkrant van 5-11-2015, waarnaar hier de link, maar waarin GGN-Tijhuis als grootste ten onrechte niet eens met name wordt genoemd:

 http://www.volkskrant.nl/economie/incasso-cowboys-dreigen-en-bedriegen~a4178502/


Ook interessant:  

Het grootste gerechtsdeurwaardersbureau van Nederland, GGN, gaat zijn deurwaarders trainen in het herkennen van zelfmoordneigingen bij schuldenaren.

Uitzending Een Vandaag 11 november 2014:

http://www.eenvandaag.nl/index.php/binnenland/55200/deurwaarders_werken_aan_zelfmoordpreventie


http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:_bFvbSt3G6EJ:www.eenvandaag.nl/index.php/binnenland/55200/deurwaarders_werken_aan_zelfmoordpreventie+&cd=1&hl=nl&ct=clnk&gl=us

dinsdag 11 maart 2014

Gemeenteraadsverkiezingen in Zutphen: geblinddoekt stemmen



Een Zutphense kiesgerechtigde
De Zutphense kiezer wordt door de politiek zelf, zijn gemeente en de media (de enige krant die Zutphen rijk is) zo slecht geïnformeerd dat hij geen weloverwogen keuze kan maken en als het ware geblinddoekt moet gaan stemmen.

Wie als kiezer zijn stem wil uitbrengen, heeft daarvoor enige informatie nodig. Zo zal hij willen weten hoe bepaalde belangrijke zaken in zijn gemeente worden geregeld om daarmee al dan niet in te stemmen.

Een hot item is momenteel bijvoorbeeld de zogenaamde ‘verplichte tegenprestatie’ voor bijstandsgerechtigden – iets dat in steeds meer gemeenten onder steeds luider wordende kritiek – er zou sprake zijn van verboden dwangarbeid – wordt opgelegd. Waarschijnlijk maakt ook de gemeente Zutphen zich hieraan schuldig, temeer daar deze kwestie behoort tot de portefeuille van GroenLinks-wethouder Withagen. GroenLinks heeft zich, als zoveel politieke partijen, al jaren bekeerd tot het neoliberalisme en is in die hoedanigheid, zeker op lokaal niveau, een van de meest fanatieke pleitbezorgers van dwangarbeid voor bijstandsontvangers. Daarbij komt dat onze plaatselijke wethouder Withagen al een zekere  reputatie heeft als gevolg van haar wanbeleid inzake de sociale werkvoorziening (Delta), waarmee ze zelfs landelijk in het nieuws kwam, maar waarvoor ze niet haar verantwoordelijkheid wilde nemen door af te treden. Wie echter probeert na te gaan hoe het nu precies zit met de uitvoering van de bijstand in de gemeente Zutphen en of daar ook sprake is van gedwongen arbeid, vindt nergens informatie. Lokale krantenmonopolist de Stentor heeft er nooit over bericht en navraag bij de afdeling sociale zaken van de gemeente levert alleen veel vage antwoorden vol newspeak op.

Ook het zeer recent gepresenteerde zwartboek Delta Zutphen, over het genoemde wanbeleid bij het lokale sociale werkvoorzieningsbedrijf was nergens te vinden, zodat ik het uiteindelijk, na navraag bij en toestemming van de opstelster ervan, zelf maar op mijn weblog heb gepubliceerd.

Van de gemeenteraadsvergadering op 10 maart waarin een motie, ingediend naar aanleiding van dit zwartboek, werd besproken, en op onvoldoende steun bleek te kunnen rekenen, kon men de volgende dag niet een verslag lezen. De raadvergadering vond voor de verslaggever plaats op een te laat tijdstip.

Als blijkt dat de lijsttrekker van een bepaalde partij niet geïnteresseerd of niet al te snugger is en je probeert na te gaan of de nummer 2 van die lijst dan wellicht wel je stem waard is, is er behalve de naam en de pasfoto van die nummer 2 verder geen enkele informatie voorhanden, noch op de website van die partij, noch in de krant, noch elders.

Over het feit dat de nog vrij nieuwe Stadspartij al haar ecologische beloften heeft gebroken, en eenmaal op pluche beland, net zo’n hartstochtelijk bomenveller en natuurverwoester is als de andere partijen, en alleen geïnteresseerd is in prestigeobjecten ter meerdere glorie van de door haar geleverde wethouder, wordt eveneens alom gezwegen.

Beste lokale politici en media. Graag zou ik op 19 maart mijn stem niet verloren laten gaan, maar als jullie mij niet informeren en ook de enige krant in Zutphen het laat afweten, rest mij maar één optie: het verzaken van mijn burgerplicht door thuis te blijven. Want geblinddoekt stemmen is wel erg moeilijk.


zondag 2 maart 2014

Zwartboek Delta Zutphen

Hier de tekst van het door Lilian Steenvoort op afgelopen maandag 24 februari 2014 aan de Zutphense politiek aangeboden zwartboek over het sociale werkvoorzieningsbedrijf Delta in Zutphen. Het Zutphense wanbeleid inzake de sociale werkvoorziening van GroenLinks-wethouder Withagen haalde reeds in 2013 de landelijke pers naar aanleiding van een uitzending van het onderzoeksjournalistieke radioprogramma Argos (15-6-13). Vervolgens werden er schriftelijke Kamervragen gesteld (12-7-13). De verantwoordelijke wethouder bleef evenwel gewoon zitten en de gemeente sprak haar volledige vertrouwen uit in de grootverdienende directeur van Delta, Walter Cantrijn. Aangezien de lokale nieuwsmonopolist de Stentor het niet nodig achtte het zwartboek te publiceren, maar alleen kwam met een artikel onder de kop 'Zwartboek Delta zorgt voor onrust bij personeel', een schoolvoorbeeld van het verschijnsel shooting the messenger,*  gebeurt dit thans op deze plaats:

*het zijn natuurlijk juist de feiten die geleid hebben tot de samenstelling van dit 'zwartboek', die het leven van het personeel van Delta tot een hel maakten, en niet het verslag van deze feiten in het zwartboek


Zwartboek Delta

februari 2014

Voorwoord


In 2010 presenteerde het kabinet Rutte I het regeerakkoord
met daarin een veranderingsplan voor de sociale werkplaatsen.
De werkplaatsen moeten op een andere wijze gaan
werken en meer mensen laten doorstromen naar het bedrijfsleven.
Voorts staan de werkplaatsen forse bezuinigingen te
wachten met als gevolg dat op termijn 60.000 plekken in de sociale
werkplaatsen verdwijnen.
Vanaf 2010 bestaat er onrust binnen Delta, het SW-bedrijf
van de gemeenten Zutphen, Lochem, Brummen, Voorst en
Bronckhorst.
Deze onrust neemt sterk toe nadat bekend werd dat de directeur
van Delta op 1 januari 2011 een forse salarisverhoging
ontvangt, terwijl de directeur bij de nieuwjaarsreceptie aangeeft
dat de broekriem binnen Delta bij een ieder aangetrokken
zal moeten worden.
Onrust die maar niet over gaat. Er vinden zelfs demonstraties
plaats.
De mensen op de werkvloer worden zeer slecht geïnformeerd
over de veranderingen die eraan komen. Dat maakt de mensen
erg onzeker.
In de loop der jaren duiken steeds weer en meer situaties op
die niet door de beugel kunnen.
Ook wordt steeds weer gesignaleerd dat afspraken niet worden
nagekomen. De SW-er is een pion geworden die je alle
kanten kan uitschuiven.
Reden om een overzicht te maken van de afgelopen jaren.

Leeswijzer

Om meteen met de deur in huis te vallen, som ik eerst de lijst
van klachten, misstanden en wettelijke overtredingen van
bestuur en directie van Delta op.
Vervolgens zal ik deze toelichten.
Dan beantwoord ik de vraag wat de raad heeft gedaan,
vervolgens de vraag wat afzonderlijke partijen hebben gedaan,
om te eindigen bij conclusies en aanbevelingen.

Bloemlezing van klachten, misstanden en
wettelijke overtredingen door directie Delta,
respectievelijk het bestuur, van 2010 tot heden.

(Alle de door mij gedane constateringen, uitspraken en beschuldigingen zijn te stavenmiddels brieven, documenten, emails, rapportages en getuigenverklaringen.)


1. Traditionele feestdagen zoals Sinterklaas, Kerst
en Oud & Nieuw worden ingaande 2011 tot het
minimum teruggebracht, evenals het budget
voor teambuilding.

2. CAO -overeenkomsten worden structureel
geschonden door werktijdenregelingen op te
stellen, die in strijd zijn met de CAO Wsw.

3. Verlofuren van medewerkers worden niet meer
separaat op een verlofkaart vermeld en dient
bijgehouden te worden door de leidinggevenden
met alle gevolgen van dien.

4. Blokuren (uren die gespaard worden door op
iedere vrijdag een uur langer te werken) worden
op het moment als medewerkers ziek zijn, als
deze uren staan ingepland (m.n. tussen Kerst
en Oud&Nieuw) wél afgeschreven, hetgeen in
strijd wet- en regelgeving is. Medewerkers
dienen zelf aan te geven dat zij deze uren terug
willen hebben.

5. OR (Ondernemingsraad) secretariaat is niet
direct per telefoon te bereiken, alleen via
de telefooncentrale.

6. E-mail van de OR werd een periode afgesloten,
waardoor extern mailverkeer onmogelijk werd.

7. Het briefgeheim werd regelmatig geschonden:
de directie opende de post gericht aan de OR.

8. Onder bedreiging van te nemen andere
maatregelen, wordt de SP-fractievoorzitter,
gesommeerd het Delta-pand te verlaten.

9. Na een jarenlang slepend conflict tussen OR en
bestuurder wordt de ambtelijk secretaris van de
OR via diverse procedures ontslagen.

10. Tijdens dit conflict worden 2 mediation
bureau’s ingehuurd om te bemiddelen.

11. Na het ontslag wordt de ex-secretaris een
zwijggeld overeenkomst voorgelegd.

12. Voorzitter OR is verslaafd en handelt hier ook
naar, met alle zeer onwenselijke en gevaarlijke
gevolgen van dien.

13. Een ernstig voorval (bedreiging en grof verbaal
geweld) heeft plaats gevonden tussen de
voorzitter van de OR en bedrijfsarts.

14. De betrokken bedrijfsarts bleek van de één op
andere dag verdwenen, zonder achterlating van
enig bericht of afmelding aangaande gemaakte
afspraken.

15. OR leden wordt door directie verboden contact
te zoeken met de bedrijfsarts.

16. De directeur van Delta is dermate tevreden
over het functioneren van de voorzitter van de
OR, dat hij deze (ad hoc)een salarisverhoging
wilde geven.

17. De voorzitter van de OR is sinds anderhalf jaar
niet meer woonachtig in Lochem, ook niet in
het woongebied van de GR gemeenten, waar
Delta medewerkers moeten wonen om bij Delta
te kunnen werken.

18. De directeur weigert de rekeningen voor
adviezen aan de OR, uit te betalen, evenals de
rekeningen van adviesbureau’ s zoals SBI.

19. Medewerkers die ziek zijn gaan vaak niet meer
in de ZW, maar worden met behoud van loon
naar huis gestuurd.

20. Hoeveel mensen na detachering nog bij de
werkgever werken, of inmiddels thuis zitten, is
niet bekend.

21. Het zoeken naar vervangende passende werk
plek, ís vaak geen zoeken naar een vervangende
passende werkplek.

22. Discrepantie tussen Delta en het Plein.

23. Bij een afscheid van een ambtenaar wordt een
zaal bij het Volkshuis afgehuurd, waar een
stamppot fuif wordt gehouden, waar de alcohol
rijkelijk vloeit.

24. Als een SW-er zijn afscheid viert wordt in de
kantine een kopje koffie geschonken met een
gebakje en 2 blokjes kaas.

25. Voor de unitmanagers en ambtelijke
assistenten wordt een Nieuwjaars lunch
georganiseerd.

26. Voor de werkvloer, de SW-ers wordt er niets
georganiseerd.

27. Er worden grote bedragen uitgegeven aan
extern aangetrokken personeel.

28. Het Manage-Team (MT) van Delta vergadert
1x per maand een hele dag in Fort
Bronsbergen.

29. Ex-medewerkers van de OR wordt het werken
onmogelijk gemaakt.

30. In het jaarverslag van Delta 2011censureerde
de directeur de passages over de Deltaraad.
Negatieve uitlatingen over de samenwerking
OR en directie werden, zonder overleg,
geschrapt.

31. Job-hoppen.

Toelichting

Ad. 1
Traditionele feestdagen zoals Sinterklaas, Kerst en Oud
& Nieuw worden ingaande december 2011 tot het
minimum teruggebracht, evenals het budget voor
teambuilding.

Genoemde maatregelen dienen gezien te worden als
onderdeel van een ontmoedigingsbeleid.

In voorgaande jaren, waarbij de heer Visser directeur
was, heerste er een sfeer van vertrouwen, waarin de
medewerkers floreerden. De productie was hoog en
de medewerkers werkte er met groot plezier. Er werden
forse winsten geboekt.

Onder leiding van de huidige directeur moest het roer
om. Delta dient een detacheringsbureau te worden.
Al gauw heerst er een sfeer van wantrouwen,
onzekerheid en angst. Sinds het begin van de ombuigingen
ingaande 2011 wordt te weinig gecommuniceerd
over de toekomstige plannen. Dit werkt een
nog grotere druk op de toch al onzekere werknemers
Voortvarend worden mensen al of niet in groepsverband
ondergebracht bij reguliere werkgevers, al of
niet tegen een vergoeding.

Bij de directie leefde de vooronderstelling dat het niet
al te leuk bij Delta moest zijn: en zo werden vanaf
2011 alle festiviteiten rondom de feestdagen afgeschaft
of sterk versoberd.

Dit werd niet aan de werknemers ruim van te voren,
als beleid, voorgelegd, maar op de dag zelf medegedeeld.
Zo kon het gebeuren dat een werknemer weigerde
naar huis te gaan op 5 december: hij was in
afwachting van Sinterklaas, die altijd kwam.
Het budget voor teambuilding werd met meer dan de
helft teruggebracht. Dit leidde tot grote verontwaardiging
en verdriet bij de mensen. “Hun” Delta was er
niet meer.

Verdere ontmoediging bestaat in de sfeer op de afdelingen.
Er wordt gemopperd, geschreeuwd, medewerkers
worden gedreigd met ontslag en uitingen van
wantrouwen, domineren de sfeer.

Onlangs, dd. 19 september 2013 vond er een informatieavond
plaats, waarin alleen de familie en/of
vrienden van de medewerkers waren uitgenodigd. Zij
zelf niet.

De SW medewerkers zelf kregen, naar aanleiding van
het te koop zetten van het Delta-pand eind september
2013, achteraf een briee toegevoegd bij hun
loonstrookje, terwijl een aanzienlijk deel van de medewerkers
analfabeet is. Blijkbaar vindt de directie
het niet noodzakelijk de medewerkers zelf te informeren.

Dat zulk een communicatie de SW medewerkers angstig
en onzeker maakt, werd in een bijeenkomst voor alleen
SW-medewerkers, georganiseerd door de cliëntenraad
Brummen, bevestigd.

Ad. 2
CAO -overeenkomsten worden structureel geschonden
door werktijdenregelingen op te stellen die in strijd met
de CAO Wsw zijn.
Zo worden bijvoorbeeld medewerkers, vanaf zomer
2011, bij onwerkbaar weer op voorhand al gedwongen
verlof op te nemen. Dit is een regel die wordt toegepast
in de CAO Hoveniers maar in strijd is met de
CAO Wsw. Door tussenkomst van de SP wordt deze
misstand rechtgezet.

Ad. 3
Verlofuren van medewerkers worden niet meer separaat
op een verlofkaart vermeld en dienen bijgehouden te worden
door de leidinggevenden met alle gevolgen van dien.

Verlofuren werden voorheen op een verlofkaart automatisch
bijgehouden. Zo konden de werknemers
overzien hoeveel verlofuren zij hadden. Op last van
de directeur is dit ingaande 2011 veranderd en dient
nu de leidinggevende handmatig de verlofuren bij te
houden.

Deze maatregel werkt geen vertrouwen in de hand:
er kunnen makkelijk fouten worden gemaakt, de leidinggevende
krijgt te veel macht, de werknemer verliest
het overzicht en kan benadeeld worden, waarvan
mij voorbeelden zijn gemeld.

Ad. 4
Blokuren worden, op het moment als medewerkers ziek
zijn, als deze uren staan ingepland (m.n. tussen Kerst en
Oud&Nieuw) wél afgeschreven. Medewerkers dienen zelf
aan te geven dat zij deze uren terug willen hebben.

Blokuren zijn uren die gespaard worden door op iedere
vrijdag een uur langer te werken. Deze uren die
meestal tussen Kerst en Oud & Nieuw worden opgenomen,
worden ook afgeschreven als de werknemer
in die tijd ziek is. Dat is tegen de wet- en regelgeving.
Deze fout, tijdens de Kerst periode 2012 ontstaan,
wordt niet via de personeelsafdeling herstelt maar de
werknemer dient zelf een schriftelijk verzoek in te
dienen. Deze (voorbeeld) brief wordt door de P&O
adviseur zelf opgesteld. Ruim 5 maanden later krijgen
de medewerkers dd.17 december 2013 antwoord: afgewezen,
overigens op onjuiste gronden.

Ad. 5
OR (Ondernemingsraad) secretariaat is niet direct per
telefoon te bereiken, alleen via de telefooncentrale.

Vanaf 19 maart 2012 wordt de rechtstreekse buitenlijn
van het OR secretariaat afgenomen en is het secretariaat
alleen nog via de telefooncentrale
bereikbaar. De OR wordt hierover vooraf niet in kennis
gesteld, alleen krijgt de ambtelijk secretaris een
dag later een aangetekend schrijven thuis waarin
staat vermeld dat als sanctie tegen hem, onder de beschuldiging
van slecht werknemerschap, de directe
verbinding van derden met het OR secretariaat alleen
nog via tussenkomst van de telefonist(e) kan plaatsvinden.

Ad. 6,7
E-mail van de OR werd een periode afgesloten, waardoor
extern mailverkeer onmogelijk werd.
Het briefgeheim werd regelmatig geschonden: de directie
opende de post gericht aan de OR.

Evenals het schenden van het briefgeheim werd ook
de post van de advocaat, die de OR bijstond, achter
gehouden. Dit vond plaats vanaf oktober 2011 tot de
komst van de mediators in februari 2012. Overigens,
na het vertrek van de mediators medio juli 2012, werden
deze activiteiten gewoon weer hervat.
Dit waren de drukmiddelen vanuit de directie om de
OR dwars te zitten en hen het werk bijna onmogelijk
te maken. De OR is tot op heden niet direct bereikbaar.
Genoemde zaken zijn bij wet verboden, zowel in de
Wet op de Ondernemersraden
(WOR), als in de grondwet. Deze worden met voeten
getreden.

Ad. 8
Onder bedreiging van te nemen andere maatregelen,
wordt de SP fractievoorzitter, gesommeerd het Deltapand
te verlaten.

Ondergetekende had 12 september 2012 een afspraak
met de OR. Mijns inziens is de directeur niet
bevoegd een derde de toegang te ontzeggen als deze
een afspraak heeft met de OR. Nota bene kwam ik de
resultaten van de landelijke SP-enquête brengen waar
de directeur persoonlijk aan had meegewerkt.
Er sprak zoveel dreiging uit zijn woorden en houding,
dat ik er voor koos, gehoor te geven aan zijn sommatie.

Ad. 9, 10, 11
Na een jarenlang slepend conflict tussen OR en bestuurder
wordt de ambtelijk secretaris van de OR via diverse
procedures ontslagen.
Tijdens dit conflict worden 2 mediation bureau’s ingehuurd
om te bemiddelen.
Na het ontslag wordt de ex-secretaris een zwijggeld overeenkomst
voorgelegd.

Sinds 2010 is de relatie tussen directie en de OR problematisch
slecht te noemen. Dit manifesteerde zich
speciaal tussen de directeur en de (ambtelijk) secretaris.
De secretaris die ruim 22 jaar bij Delta werkzaam
was, is zeer goed op de hoogte van wetsartikelen van
de OR (WOR) en stelde zich, samen met de andere
OR leden, te weer tegen de soms onrechtmatige en/of
onwenselijke voorstellen en ongeoorloofde schendingen
van de rechten en CAO van de SW medewerkers.
Kort gezegd kan opgemerkt worden dat het verweer
dat de secretaris heeft gevoerd tegen dit beleid, hem
duur is komen te staan: na een vruchteloze periode
van mediation vanuit twee bureaus, welke gezamenlijk
optraden, is een ontslagprocedure gestart, met als
gevolg dat de secretaris per 1 februari 2013 is ontslagen.
Reden dat er twee mediators, in dienst werden genomen
lag aan het feit dat de directeur een, aan hem,
bekende niet geregistreerde c.q. officiële mediator
wilde inhuren. Aldus een niet onafhankelijke partij.
Daar de directeur niet overtuigd kon worden over
deze ongelijkheid, heeft de OR er voor gekozen een
tweede mediator aan te stellen, om de onafhankelijkheid
enigszins te waarborgen. De mediation vond
plaats tussen februari 2012 tot medio juli 2012.
In verband met het ontslag van de ambtelijk secretaris,
dient het volgende te worden toegevoegd: in de
veronderstelling dat de betrokkene werkloos zou worden,
werd hem een regeling aangeboden waarin de
WW tot 100% zou worden aangevuld als hij zijn
mond zou houden over de gang van zaken binnen
Delta, met een boete van € 5000,00 per overtreding
en € 1000,00 per dag, zolang deze overtreding voort
duurt. Men noemt dit zwijggeld .
Het college van de gemeente Zutphen, de verantwoordelijke
wethouder is voorzitter van het bestuur
van Delta, antwoordt, op schriftelijke vragen van de
SP, hierover dat de ontslagprocedure is verlopen volgens
daartoe geldende wettelijke voorschriften en
fatsoenlijke omgangsvormen. Zij ontkent de samenhang
tussen OR lid en ontslag.

Ad. 12
Voorzitter OR is verslaafd (alcohol) en handelt hier ook
naar, met alle zeer onwenselijke en gevaarlijke gevolgen
van dien.

Bij iedereen (medewerkers, OR,directie, bestuur) is
bekend dat de voorzitter van de OR verslaafd is aan
alcohol. Dat uit zich, zoals gebruikelijk is met deze
problematiek, in labiliteit, makkelijk beïnvloedbaar
en sterke stemmingswisselingen. Deze kunnen vaak
heftig zijn.

Ad. 13
Een ernstig voorval (bedreiging en grof verbaal geweld)
heeft plaats gevonden tussen de voorzitter van de OR en
bedrijfsarts.

Het voorval is opgenomen in het register Agressie
meldingen 2012 van Delta.

Ad.14,15
De betrokken bedrijfsarts bleek van de één op andere dag
verdwenen, zonder achterlating van enig bericht of afmelding
aangaande gemaakte afspraken.
OR leden wordt door directie verboden contact te zoeken
met de bedrijfsarts.
Een verklaring, een reden van haar vertrek in september
2012 is nooit gegeven. Ook vragen aan de wethouder
leverde niets op.
Zij stond bekend als een toegewijd en integer persoon.
Een veilige haven voor de medewerkers. Dat zij
plotseling weg was had een grote impact .
Dat de OR werd verboden om contact op te nemen
Zwartboek Delta, februari 2014 Pagina 4.
met de bedrijfsarts is in strijd met het bestaande
ARBO contract.

Ad.16, 17
De directeur van Delta is dermate tevreden over het functioneren
van de voorzitter van de OR, dat hij deze (ad
hoc)een salarisverhoging wilde geven.
De voorzitter van de OR is sinds anderhalf jaar niet meer
woonachtig in Lochem, ook niet in het woongebied van
de GR gemeenten, waar Delta medewerkers moeten
wonen om bij Delta te kunnen werken.

Omdat de voorzitter van de OR zo goed te beïnvloeden
is, is de directeur heel tevreden over zijn functioneren,
in tegenstelling met hetgeen in het rapport
van de mediators staat vermeld. Daarin staat de voorzitter
ongeschikt is voor zijn functie.
Dat „zomaar” een promotie werd gegeven, zonder
ook maar één gekwalificeerd functioneringsgesprek,
ging de unitmanager te ver.
Bovendien wordt stilzwijgend voorbij gegaan aan het
feit, dat op 28 september 2012 op de zolder van de
woning van de OR voorzitter een hennepkwekerij
wordt opgerold door de BOB (Buurt Onderhoud Beheer
Lochem). Sindsdien woont betrokkene in Apeldoorn.
Oogluikend wordt toegestaan dat deze werknemer bij
Delta werkt. Immers, hij woont niet in het gebied
waar een werknemer van Delta moet wonen.

Ad. 18
De directeur weigert de rekeningen voor adviezen aan de
OR, uit te betalen, evenals de rekeningen van
adviesbureau’ s zoals SBI.

De betreffende advocaat heeft bijna een jaar lang
moeten wachten voordat de rekening werd betaald.
Na overleg met de voorzitter van het dagelijks bestuur,
wethouder van Zutphen, tevens voorzitter van
het bestuur, beloofde de directeur wel te betalen, met
de voorwaarde dat de OR direct zou stoppen met het
inschakelen van deze advocaat. Hiermee ging de Deltaraad
niet akkoord.
De bestuurder stapte naar de „Bedrijfscommissie
zorg, welzijn, sociaal culturele sectoren” en haalde
bakzeil : van deze geschillencommissie moest de directeur
alsnog betalen. Uiteindelijk eind januari 2013
werden alle openstaande facturen betaald. Een bescheiden
bedrag van € 12.000,— in tegenstelling tot
de € 75.000,— van de advocaat van de directeur.
(ruim 6x zoveel).
Het SBI schreef een vernietigend rapport over de reorganisatieplannen
van Delta. Ook vermelde het bureau
dat de OR niet serieus genomen wordt en dat
geprobeerd wordt de OR te omzeilen. Ook dit werd
bestraft met een maanden lange (ruime 5 maanden)
vertraging om de rekening te betalen.

Ad. 19
Medewerkers die ziek zijn gaan vaak niet meer in
de ZW, maar worden met behoud van loon naar
huis gestuurd.

Omdat er veel onzekerheden bestaan, is er een hoog
ziekteverzuim. Om een positiever beeld van de cijfers
te krijgen, worden sinds eind 2012 meerdere zieke
medewerkers „gewoon” naar huis gestuurd, zonder
ziekmelding.
Info bij de wethouder leverde een verbijsterde blik op
en een alomvattend stilzwijgen.
Desgevraagd gaat haar verantwoordelijkheid over het
grote geheel en niet over de peanuts die op de werkvloer
plaats vinden.

Ad. 20
Hoeveel mensen na detachering nog bij de werkgever werken,
of inmiddels thuis zitten, is niet bekend.
Het bijzondere feit doet zich voor dat niet wordt bijgehouden
of detacheringen uiteindelijk wel of niet geslaagd
zijn. Zicht hoe het werkelijk gaat met de SW
medewerkers is er niet. Het enige doel lijkt om zoveel
mogelijk SW medewerkers uit het bestand te kunnen
schrappen.

Ad.21
Het zoeken naar vervangende passende werkplek, ìs geen
zoeken naar een vervangende passende werkplek.

De suggestie wordt gewekt dat medewerkers waarvan
b.v. de werkplaats wordt gesloten in overleg met de
betrokkenen, naar een passende vervangende werkplek
wordt gezocht.
Veel meldingen kwamen er binnen dat er van overleg
geen sprake is en er een brief op de deurmat viel, met
de vermelding waar en hoe laat men zich diende te
melden bij de nieuwe werkplek. Wil je dit niet, dan
wordt er gedreigd met ontslag. Dat dit niet mogelijk
is, is bij de werknemers vaak niet bekend.
Deze uitspraken voeden de angstcultuur.


Ad. 22
Discrepantie tussen Delta en het Plein.

Delta en Plein hanteren verschillende uitgangspunten:
Delta wil zijn medewerkers kwijt, hetzij door detachering,
maar ook door af te laten keuren of „weg
te schrijven” naar de dagbesteding de zg. Ondergrens.
Het Plein wil de betrokkene aan het werk helpen.
Zo kan het gebeuren dat een medewerker door Delta
eind 2013 dringend wordt aangeraden zich bij het
UWV te laten afkeuren (kosten €100,— voor eigen
rekening) en door het Plein aan het werk wordt gezet.
Betrokkenen raken in de knel.

Ad. 23, 24, 25, 26
Bij een afscheid van een ambtenaar wordt een zaal bij het
Volkshuis afgehuurd, waar een stamppot fuif wordt gehouden,
waar de alcohol rijkelijk vloeit.
Als een SW-er zijn afscheid viert wordt in de kantine een
kopje koffie geschonken met een gebakje en 2 blokjes kaas.
Voor de unitmanagers en ambtelijke assistenten wordt
een Nieuwjaars lunch georganiseerd. (2014)
Voor de werkvloer, de SW medewerkers wordt er niets georganiseerd.

Bijzonder is dat in het Volkshuis bij deze gelegenheden
alcohol wordt geschonken. Eén van de doelstellingen
van het Volkshuis is dat er géén alcohol wordt
geserveerd.
Het onderscheid tussen een ambtenaar binnen Delta
of een SW medewerker is opmerkelijk. Veel medewerkers
klagen hierover en voelen zich weggezet.
Vergeten wordt dat de ambtenaren, het management
en andere werknemers dankzij de SW medewerkers,
een goed betaalde baan hebben.
Dat alle vieringen voor de SW medewerkers worden
wegbezuinigd of geminimaliseerd maar bij de andere
werknemers „het er goed van wordt genomen”, bevestigd
dit..
Zo werd er dit jaar op 7 januari 2014 een Nieuwjaarslunch
georganiseerd voor (uitsluitend) ambtelijke
medewerkers ongeacht hun functie. Opmerkelijk was
dat de ambtelijk
assistenten wel uitgenodigd worden en de SW assistenten
welke precies dezelfde functie
uitoefenen niet welkom zijn!

Ad. 27
Er worden grote bedragen uitgegeven aan extern
aangetrokken personeel.

Maandelijkse salarisbetalingen van € 8.500,— voor
2,5 dag per week werk, is geen uitzondering.
In 2012 werd er ruim € 227.000,— aan adviseurskosten
uitgegeven. Tel daarbij de advocaat kosten van
€ 75.000,— bij op, dan kom je op een bedrag van
ruim € 300.000,—.
Even ter vergelijking: de advocaatskosten van de OR
bedroegen over dezelfde periode € 12.000,—.

Ad. 28
Het Manage-Team (MT) van Delta vergaderd 1x per
maand een hele dag in Fort Bronsbergen.

Sinds 2011 vergadert het MT, 1x per maand, een hele
dag in Fort Bronsbergen, incl. lunch en diner.
Op alle terreinen van SW medewerkers wordt er op
alle fronten stevig bezuinigd. Dat het MT door blijft
gaan om extra kosten voor vergaderingen te maken,
anders dan de eigen uitstekende (in 2010 geheel gerenoveerde
) vergaderruimten waarover Delta beschikt,
is niet te verantwoorden.
Het onderscheid tussen directie en SW-medewerkers
is direct zichtbaar.

Ad. 29
Ex OR leden worden het werken onmogelijk gemaakt.

Deze werknemers die in de voorgaande ORperiode,
een kritische houding hadden, worden nu het
werken onmogelijk gemaakt. Zij worden boventallig
verklaard, genegeerd en in hun werk dermate gedwarsboomd
dat zij nu ziek thuis zitten.
Wegens nog strengere repressie durven zij zich niet
d.m.v. voorbeelden bekend te maken.

Ad. 30
In het jaarverslag van Delta 2011 censureerde de
directeur de passages over de Deltaraad: negatieve
uitlatingen over de samenwerking OR en directie
werden, zonder overleg, geschrapt.
Ook dit gegeven kan onder het kopje „onoorbaar gedrag”
worden geschaard.
Opvallend is dat juist de mediator welke door de directeur
is voorgedragen, aangeeft dat dit onacceptabel
is en eist dat de bestuurder dit terugdraait. De
directeur legt deze eis naast zich neer.

Ad. 31
Jobhoppen

Drie stafmedewerkers werken in het SW- bedrijf
DCW in Enschede. Eén van hen begint een eigen bedrijf
(bedrijf X) waarin 3 units worden ondergebracht,
te weten: hoveniers, catering en schoonmaak.
Eèn van de 2 overige stafmedewerkers start begin
2010 bij Delta als bedrijfsmanager en MT (Management
Team lid), met een contract van 3 jaar.
Een klein jaar later komt het andere staflid ook vanuit
Enschede (DCW) vanuit haar eigen organisatiebureau
naar Zutphen (Delta) als manager Pz en MT lid. Beiden
detacheren een zeer groot aantal SW medewerkers
naar het bedrijf X.
Het laatstgenoemde M.T. lid ontvangt als ‘extern ingehuurde’
maandelijks voor 2,5 dag werken exhorbitante
bedragen. Zie onder nr. 27.
Deze manager Pz gaat eind 2012 2,5 dag werken bij
Wedeo, SW Doetinchem. Medio april/mei 2014 gaat
ze hier fulltime werken en vertrekt bij Delta.
In september 2013 begint ook de bedrijfsmanager
voor halve dagen per week te werken bij Wedeo en
sinds januari 2014 is ze hier fulltime gaan werken en
is vertrokken bij Delta.
Naast DCW en Delta worden sedert de komst van bovengenoemde
managers ook vanuit Wedeo, SW in
Doetinchem, grote aantallen SW medewerkers gedetacheerd
naar het bedrijf X.
In hoeverre hier sprake is van (mis)management
(eigen belangen!) dient nader onderzocht te worden.


Wat heeft de Raad gedaan om genoemde
misstanden aan de kaak te stellen en/of de
omstandigheden te verbeteren?

Een kort antwoord volstaat op deze vraag. Niets!
Dat komt door de volgende reden: Delta valt onder
een Gemeenschappelijke Regeling, kort gezegd GR.
In deze GR zijn de gemeenten van Brummen, Bronckhorst,
Lochem, Voorst en Zutphen aangesloten.
Het algemeen bestuur van Delta bestaat uit de wethouders
van de aangesloten gemeenten. De wethouder
van Zutphen is tevens voorzitter.
Het dagelijks bestuur bestaat uit de directeur, het MT
en de voorzitter.
Zij zijn betrokken bij de beleidsvaststelling, de uitvoering
én verantwoording.
De gemeenteraden zijn op hoofdlijnen betrokken bij
de sturing en controle en betreft alleen de begroting.
Over de uitvoering, de daadwerkelijke gang van
zaken, het beleid en de manier waarop, heeft de raad
niets te zeggen. Daadwerkelijke controle of invloed
op het beleid ontbreekt. De raad op afstand.
Het algemeen bestuur, die wel deze bevoegdheden
hebben, dienen 10x per jaar te vergaderen. Blijkbaar
nemen zij hun verantwoordelijkheden niet al te serieus,
daar zij de afgelopen jaren slechts 2 à 3 x per jaar
hebben vergaderd.
Wat er ook aan klachten komen van werknemers of
de OR zij kijken weg. (Schriftelijke)vragen van de SP
worden niet of niet volledig beantwoord of worden
ontkend.
Zo kan de directeur ongestoord zijn gang gaan, zonder
controle. Als de grond iets te heet onder zijn voeten
wordt, is hij gewoon weken, respectievelijk
maanden afwezig en verdwijnt al of niet in de ziektewet.
Een uitgebreid onderzoek van de rekenkamer van de
gemeenten Brummen en Voorst, heeft de onmacht
van de gemeenteraden helder en duidelijk omschreven.
Dit onderzoek is overigens niet verspreid onder
de betreffende gemeenten en er is ook niets mee gedaan.
Dit onderzoek is via via in mijn mailbox terecht gekomen.
Ook Raadslid.nu heeft een onderzoek over deze materie
gehouden en stelt dat „het toenemend aantal gemeenschappelijke
regelingen een bedreiging is voor
de lokale democratie”.
Hebben afzonderlijke partijen acties ondernomen om
misstanden aan de kaak te stellen en/of de omstandigheden
te verbeteren?
Ja, de SP heeft zich jaren lang met de problematiek
bezig gehouden. In eerste instantie deed de PvdA
mee, maar haakte al snel af.
Herhaaldelijk heeft de SP schriftelijke vragen gesteld
aan het college aan het college gesteld op 2 november
2011, 26 maart 2012, 21mei 2013, 8 augustus 2013
en 22 augustus 2013 over misstanden, zoals b.v. de
hoge gage bij externe inhuur, het ontmoedigingsbeleid
voor de medewerkers, detacheringen, zwijggeld.
Deze vragen werden o.g.v. de genoemde Gemeen-
schappelijke Regeling onvolledig, onjuist of niet beantwoord,
of ontkend.

Het radio onderzoeksprogramma ARGOS heeft ook
aandacht besteed aan de omstandigheden binnen
Delta. Dat resulteerde in grote commotie binnen de
partijen en het college en bestuur haastte zich om
alles te ontkennen, door te zeggen dat het allemaal
te eenzijdig belicht werd. Er ontstond een krantenartikelen
dialoog waarin uitspraken van de wethouder
meteen werden weerlegd en bleek het tegendeel: het
ging in het geheel niet goed.

De SP Tweede Kamer stelde in juli 2013 vragen aan
de staatssecretaris om opheldering. De staatssecretaris
wendt zich tot het college en de antwoorden bevatten
weer dezelfde ontkenningen en onwaarheden
en alles blijft zoals het was. In dit verband wordt er
voorbij gegaan, dat de kamer verkeerd is geïnformeerd.

Wel staat Delta onder regie en financieel toezicht van
de gemeenten. Het bestuur zegt de ontwikkelingen
binnen Delta kritisch te volgen.
Ook heeft de SP, op grond van de onrust, verschillende
forumvergaderingen belegd.

Deze fora hebben nergens toe geleid. De coalitiepartijen
(GroenLinks, PvdA, D66 en Stadspartij) gingen
dwars voor de wethouder liggen. Dat betekent dat
waar het over moest gaan, de omstandigheden binnen
Delta, niet aan de orde kwamen. De oppositie
partijen (Stadsbelang, Christen Unie, CDA, VVD Burgerbelang)
hebben stellige, relevante informatieve en
kritische vragen gesteld. Beantwoording bleek niet
mogelijk. De eerste vergadering eindigde dan ook in
totale wanorde en chaos.

De tweede vergadering weigerde het college om in te
gaan dan wel antwoord te geven op gestelde vragen.
Bij de laatste vergadering over de zienswijze t.a.v. de
begroting 2014, werd de SP geweigerd om überhaupt
vragen te stellen.

Conclusie

In het algemeen concludeer ik dat een gemeenschappelijke
regeling een draak van een regeling is, waarbij
de raad op afstand staat en geen bevoegdheden heeft
over het inhoudelijke beleid.
Daardoor kan de directeur met zijn MT doen en laten
wat hij wil. Er is geen enkele controle. Heeft de directeur
de vrije hand. Kunnen al zijn dictatoriale neigingen
ten volle worden uitgeleefd.
Een ieder die niet voor is, is tegen hem en zal daar
onder leiden en lijden. Wie betaalt, bepaalt, is zijn slogan.
Een enorme angstcultuur is ontstaan.
Mensen die kritisch zijn worden benadeeld, weggezet,
ontslagen. Denk aan de advocaat, de onderzoeksbureaus,
de SW-er, de bedrijfsarts en de ambtelijk
secretaris.
Mensen die voor hem zijn, komen in het gevlei en zijn
totaal afhankelijk. Denk aan de genoemde externen
en advocaat met hun buitenproportionele gages. De
voorzitter van de OR die o.a. door zijn verslaving volledig
incapabel is voor de functie en niet eens bij
Delta mag werken, maar toch in het zadel wordt gehouden,
waarbij zijn crimineel gedrag (hennepkwekerij)
wordt getolereerd.
Benadeling voor de SW medewerker is aan de orde
van de dag evenals de bevoordeling van de managers
en de ambtenaren.
Tevens wordt op diverse terreinen de wet overtreden.
Wordt er gefraudeerd, worden ontoelaatbare situaties
verdraaid voor de buitenwacht, worden er onwaarheden
gesproken, worden SW-ers benadeeld, geïntimideerd
en essentiële informatie achtergehouden.
Het gebrek aan informatie en communicatie is dan
ook fnuikend en wordt als een groot gemis ervaren
en bron tot grote onrust.
Het bestuur gaat niet in op de diverse klachten die
door de jaren heen worden geuit. Het gaat hen om het
grotere geheel. De „kleinere misstanden” worden niet
belangrijk gevonden, ook al wordt de wet overtreden.
Het gaat zover dat de 2e Kamer foutief en onvolledig
is geïnformeerd.
Of het beleid effectief is, de SW medewerker daadwerkelijk
aan het werk is na zijn detachering, wordt
niet bijgehouden.
Dit alles heeft voor de betrokken kwetsbare werknemers
grote gevolgen. Zij zitten in de hoek waar de
klappen vallen en kunnen zich niet verweren. Want
als je al je mond open durft te doen, wordt er gedreigd
met ontslag.
De voorzitter van de OR wordt in dienst gehouden
ondanks dat hij niet in de regio woont. Hij is ongeschikt
voor de functie o.a.wegens zijn verslaving. Een
traject onderzoeken via de bedrijfsarts om wat aan
de problematiek te doen, zou toch tot de mogelijkheden
kunnen behoren, maar wordt niet overwogen.
Ten onrechte afgeschreven blokuren wegens ziekte
worden onterecht niet nabetaald op grond van veranderde
wetgeving aangaande verlofuren. Zo worden
de Sw medewerkers grof benadeeld, want de externe
MT- er weet terdege het verschil en het onderscheid
tussen verlofuren en blokuren. De SW-medewerker
weet dat niet.
Degene die de SW-medewerkers met raad en daad bij
kon staan is ontslagen: ze staan alleen.
Leden van de nieuwe OR die de belangen moeten behartigen
van de SW medewerkers, dansen nu naar de
pijpen van de directeur.

Aanbevelingen

1. De directeur, dient per direct ontslagen
te worden.

2. Alle betrokken wethouders van de aangesloten
gemeenten dienen af te treden.

3. Verplichte jaarlijkse verantwoordingsbijeenkomsten
in de gemeenteraden, zowel op de
inhoud als op de financiën.

4. In het bestuur van GR Delta dienen raadsleden
te worden opgenomen.

5. Er dient afstemming met andere deelnemende
gemeente en cliëntenraden plaats te vinden.

6. Een diepgravend onderzoek naar de gang van
zaken, zowel inhoudelijk als financieel, door
een onafhankelijke partij, rekenkamer?, waarbij
een mogelijk strafrechtelijk onderzoek niet zal
worden geschuwd.

7. Ook het jophoppen dient meegenomen te
worden in het onderzoek.

Nawoord

19 maart 2014 heb ik 4 jaar mijn functie als volksvertegenwoordiger
vervuld.
De eerste drie en een half jaar als fractievoorzitter
van de SP. Het laatste half jaar als fractievoorzitter
van Lijst Lilian.
Een conflict met de toenmalige voorzitter was niet op
te lossen en werd dermate onwerkbaar dat ik mij genoodzaakt
voelde op eigen kracht verder te gaan.
Mijn zetel terug te geven aan de SP was voor mij geen
optie, daar ik nog een klus te klaren had: dit voorliggende
Zwartboek.
Ik heb genoemde jaren o.a. mijn best gedaan genoemde
misstanden aan de orde te stellen met als
doel dat er veranderingen ten goede voor de SW medewerkers
zou komen. Dat is mij niet gelukt.
Dit zwartboek is het laatste wat ik voor de medewerkers
kan doen, met de hoop dat nu het topje van de
ijsberg keurig op een rijtje staat, er aandacht komt en
er wèl wat gaat veranderen.
Ik hoor nog steeds de wanhopige stemmen door de
telefoon, bij huisbezoek de radeloze blikken en het
verdriet in hun ogen, hun onmacht. Ik zal het nooit
vergeten, inclusief mijn eigen onmacht.


Lilian Steenvoort
Fractievoorzitter Lijst Lilian
Februari 2014



Hier ook de link naar de uitzending van Argos van juni 2013:

http://www.radio1.nl/item/142446-Onrust%20in%20de%20sociale%20werkplaats.html


                                                             ***


Samen met het zwartboek diende mevrouw Steenvoort een motie in, waarin ze onder meer opriep tot een onafhankelijk onderzoek, en die op 10 maart in de gemeenteraad werd besproken. Toen daarbij bleek dat deze motie op onvoldoende steun in de raad kon rekenen, onder meer doordat de grote PvdA-fractie haar mening (weer eens) bleek te hebben herzien, koos de indienster er, diep teleurgesteld, voor haar motie dan maar in te trekken. 

Inmiddels zijn het zwartboek en de bijbehorende motie ook - in de oorspronkelijke opmaak - te vinden op de website van de Zutphense gemeenteraad:

http://raad.zutphen.nl/vergaderstukken/motie/motie-vermeende-treurige-gang-van-zaken-delta